Wie een groen hart heeft laat deze kans niet schieten!

Website Editor • sep. 26, 2020

Wie een groen hart heeft laat deze kans niet schieten!

ALMERE – ”Wie een groen hart heeft laat deze kans niet schieten!” zegt Jan Bart Sloothaak, voorzitter van de Flevolandse Energie coöperatie De Groene Reus. “We hebben 2400 Sneeuwbalstruiken ontvangen die gered moeten worden van vernietiging.” Inwoners van Almere zijn welkom om deze struiken gratis op te komen halen. Het enige waartoe je je verplicht is om deze struiken een mooie plek in je eigen tuin te geven. Sloothaak doet dit aanbod samen met de groene energieleverancier om|nieuwe-energie. 

We lezen dagelijks in de kranten over de problematiek van hoge CO2 gehaltes in de lucht, teveel stikstof in de bodem, fijnstof en bijensterfte. Door het planten van deze struiken in de Almeerse grond kunnen inwoners een bijdrage leveren aan het verminderen van deze problematiek.

Waarom deze actie?
Er staan 15.000 onverkochte sneeuwbalstruiken op een weiland en die struiken dreigen allemaal vernietigd te worden. Stichting Urgenda, die van de Hoge Raad uitspraak over de CO2 reductie, heeft recent via de groene energie leverancier om|nieuwe-energie onder andere De Groene Reus benaderd. De Groene Reus zet zich o.a. in voor de vergroening van de energievoorziening van Flevoland. “Ook deze struikenactie is een mooi voorbeeld van vergroenen van het leefklimaat in Flevoland” zegt Sloothaak.

Waar en wanneer kun je de struiken komen halen?
Op dit moment wordt er nog heel veel geregeld om de struiken op tijd naar Almere te krijgen en dan voldoende locaties en mensen klaar te hebben om de struiken veilig te kunnen verdelen onder de Almeerse bevolking.


Welke afhaal locaties zijn er?


Nobelhorst:
Marie Curielaan 301, 1341 BA Almere
Afhaaltijden: zondag 27 september. Vanaf 13:00 uur. Op=op!

Kruidenwijk:
Steenbreekpad 13.
Via de achterkant van de woning het uitgifteveld benaderen. Rij daarvoor vanaf de Kruidenweg de wijk in. Rechtsaf de busbaan over, 1ste rechts, 1ste links, T splitsing rechts. Daar is het veldje met de struiken.
Afhaaltijden: wordt nog bekend gemaakt

Kwekerij de Arend Oosterwold.
Hannah Arendtweg 10
Oosterwold
Afhaaltijden: zondag 27 september van 14:00 tot 17:00 uur. Op=op!

Deze actie vindt plaats in goede samenwerking met Urgenda, om|nieuwe energie, De groene Buren Almere en IVN Almere. Hieronder kun je informatie vinden over onze Almeerse partners.

Wat is een Groene Buur?
Een Groene Buur is een groen ambassadeur in iedere wijk van Almere. Je herkent ze aan de groene paal in de voortuin. Een Groene Buur zet zich in voor het vergroenen en insectvriendelijk maken van de wijk. Een aanspreekpunt en inspirator voor de buurtbewoners. Iedere Groene Buur doet dat op zijn of haar eigen manier. Zo organiseren zij bijvoorbeeld een ruilmiddag voor stekjes en bloemzaadjes. Of bieden hulp & advies aan bij het vergroenen van een tuin, een workshop insectenhotel maken of het organiseren van een insecten-speurtocht door de wijk. Het kan van alles zijn. Soms zijn er wel meerdere Groene Buren per wijk, afhankelijk van de grootte van de wijk. Onderling vormen de Groene Buren een netwerk en delen informatie, kennis en ideeën met elkaar uit.

Lees over de Groene Buur in Stad huis aan huis in Almere deze Week van 1 juli 2020

IVN Almere: (Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid)
IVN afdeling Almere is een vereniging van vrijwilligers die activiteiten organiseert op het raakvlak van natuur, milieu, landschap en leefomgeving in Almere. Wij hebben geen gebied of gebouw in eigendom maar maken dankbaar gebruik van de ons omringende natuur.

Voor de verenigingsactiviteiten kunnen wij gebruik maken van de locaties van stichting Stad en Natuur Almere. Onze vaste stek is de Schaapskooi in het Vroege Vogelbos, maar ook op stadslandgoed de Kemphaan kunnen we terecht.

Het IVN afdeling Almere heeft een vaste groep enthousiaste leden en vrijwilligers, die zich inzetten voor de natuur en het organiseren van allerlei activiteiten, zoals:

  • Het gidsen bij wandelingen en excursies begeleid door eigen IVN natuurgidsen;
  • Het organiseren van een Natuurcursus en Natuurgidsencursus;
  • Het organiseren van kleinschalige beheerswerkzaamheden in natuurgebieden;
  • Het beheren van de ‘eigen’ IVN Bomentuinop stadslandgoed de Kemphaan;
  • Het inrichten en onderhouden van de Bostuinin het Vroege Vogelbos;
  • Het inventariseren van flora en fauna in de Almeerse natuur;
  • Het uitzetten van natuur(wandel)paden;
  • Het maken van route beschrijvingen voor fiets- en wandeltochten;
  • Het begeleiden en organiseren van jeugdactiviteiten.

Meer informatie: almere.ivn@gmail.com

 

Samen maken we Almere mooier!


Gat in m'n emmer
door Website Editor 26 sep., 2020
De Caleidoscoop verdient 150 euro voor hun goede doel met de actie ‘Gat in je emmer’’ Directeur Janneke van basisschool Caleidoscoop in de Almeerse Filmwijk is enthousiast: ‘We zijn al een week dit leuke en duurzame idee aan het promoten. De aankondigingsposters...
Share by: